Deelnemen als Congestie Service Provider (CSP)
1Als erkende congestie service provider (CSP) heb je verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan congestiemanagement.
Als asseteigenaar met flexibel vermogen heb jij de unieke kans om bij te dragen aan een stabieler en efficiënter energienetwerk door een contract af te sluiten voor congestiemanagement. Door jouw vermogen flexibel in te zetten, help je pieken en dalen in de energievraag op te vangen, wat niet alleen bijdraagt aan de betrouwbaarheid van het netwerk, maar ook financiële voordelen voor jou kan opleveren.
Met het juiste contract kun je profiteren van vergoedingen voor het beschikbaar stellen van jouw vermogen op momenten dat het netwerk dit het meest nodig heeft. Zo draag je bij aan een duurzamer energiesysteem en optimaliseer je tegelijkertijd het rendement van jouw assets.
Kun je op een vast moment tijdelijk meer of minder elektriciteit gebruiken? Sluit dan een capaciteitsbeperkingscontract af met je netbeheerder. In onze kennisbank kun je voorbeeldcontracten bekijken. Wil je weten of je beschikt over voldoende flexibel vermogen? Vul dan het congestieformulier in op Partners in Energie.
Je kunt je ook aansluiten bij een CSP en afspraken maken over het beperken van je verbruik op specifieke momenten. Zij werken samen met netbeheerders aan het voorkomen van congestie. Op de website van TenneT vind je een overzicht van alle CSP’s. Als je wil deelnemen op de intraday markt dan moet je dit altijd via een CSP doen.
Als erkend CSP kun je op diverse manieren deelnemen aan congestiemanagement. Bijvoorbeeld via Redispatch (met en zonder biedplicht) of met een capaciteitsbeperkingscontract (CBC). Hiervoor moet je het juiste contract met je netbeheerder, met uitzondering van vrije resdispatch. Dit kan direct via een handelsplatform.
Als je het regelbaar vermogen van je asset flexibel wil aanbieden moet een aantal zaken geregeld wordt. Dit staat in bijgaande tabel en is afhankelijk van het moment waarop je flexibel met je vermogen om kunt gaan.
Heb je andere vragen? Neem contact met ons op, bekijk onze uitgebreide handleiding of ga naar de veelgestelde vragen pagina.
Netbeheerders krijgen steeds vaker te maken met congestie op het net. GOPACS biedt deelnemers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze met hun beschikbare flexibiliteit mee te helpen congestiesituaties op te lossen. Meedoen aan GOPACS levert ook extra verdienkansen op met je flexibel vermogen.
Het vermogen van partijen in het congestiegebied en van partijen erbuiten is nodig. Dit komt doordat netbeheerders te allen tijde de balans op het netwerk moeten handhaven. GOPACS levert dus een win-win situatie op: netbeheerders kunnen congestiesituaties oplossen en deelnemers kunnen extra inkomsten genereren.
Als het aanbod van of de vraag naar elektriciteit groter is dan het elektriciteitsnetwerk in een bepaalde regio aan kan, dan doet de netbeheerder een oproep aan de markt om meer of juist minder elektriciteit te gebruiken of op te wekken.. Onder de markt worden partijen zoals energieleveranciers en aggregators en grootzakelijke klanten verstaan.
Deze bedrijven geven vervolgens aan tegen welke prijs zij dit willen doen, de zogenaamde flexbieding (ook wel congestiebieding genoemd). Als de flexbieding wordt afgenomen, ontvangt de marktpartij daarvoor een vergoeding.
Netbeheerders doen er zoveel mogelijk aan om transportbeperkingen te voorkomen. Door de enorme vraag is dat helaas niet altijd mogelijk. In sommige gevallen kunnen we met behulp van onze klanten die flex beschikbaar hebben, de congestiesituatie beperken. Vaak gaat het dan om een korte periode zoals bijvoorbeeld enkele weken in de winter.
Daarmee voorkomen we dat er problemen op het elektriciteitsnet ontstaan. Dat wil echter niet zeggen dat daarmee ook extra capaciteit beschikbaar komt voor bedrijven om hun elektriciteitsvermogen uit te breiden. Dat is weer een stap verder die in veel gevallen helaas niet mogelijk is totdat we het elektriciteitsnet hebben verzwaard of hebben uitgebreid met een extra station.
Voor meer informatie en het afsluiten van een biedplichtcontract kun je contact opnemen met je netbeheerder. Dit contract wordt rechtstreeks afgesloten tussen de netbeheerder en jou als klant. Kijk voor meer informatie op de pagina over biedplichtcontracten.
Dat is helaas niet mogelijk. De netbeheerders hanteren voor alle aanvragen de datum van binnenkomst om de volgorde te bepalen.
Al dan niet deelnemen aan het doen van flexbiedingen staat daar los van. Wel is het natuurlijk zo dat we met de flexbiedingen het doel hebben om congestiesituaties te verminderen c.q. verhelpen en dat alle klanten daar profijt van hebben.
Meld je dan nu aan bij GOPACS met je flexibel vermogen