Hoe werkt het congestiemanagement portaal?

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Het Congestiemanagement portaal

Als er een tekort aan capaciteit (congestie) wordt verwacht, dan vraagt een netbeheerder via GOPACS aan zijn grootzakelijke klanten of zij kunnen schuiven in hun elektriciteitsverbruik of -opwek.

Wanneer een grootzakelijke gebruiker dat kan plaatst hij een order, de zogenaamde flexbieding. Met een flexbieding geeft hij aan hoeveel vermogen hij tijdelijk kan afschakelen of opregelen, op welk moment en welke prijs hij daarvoor wil hebben.

Wordt zijn flexbieding afgenomen, dan ontvangt hij daarvoor een marktconforme vergoeding.

GOPACS levert dus een win-win situatie, de netbeheerder kan de congestiesituatie oplossen in geval van congestiemanagement en de klant genereert extra inkomsten.

Hoe werkt het congestiemanagementportaal?

Op het congestiemanagementportaal kunnen grootzakelijke klanten flexbiedingen plaatsen. Dit kan alleen als er congestie in het gebied wordt verwacht en de netbeheerder deze klanten specifiek heeft gevraagd een flexbieding te doen.

Bent u een zakelijke grootverbruiker en heeft u het verzoek gehad van uw netbheerder om deel te nemen aan het congestiemanagementportaal, dan kunt u zich via deze link aanmelden voor deelname.

Werkwijze

Eenmaal aangemeld, ontvangt u automatisch een melding per sms en/of e-mail zodra er flex wordt uitgevraagd door uw netbeheerder in het gebied waar u een elektriciteitsaansluiting heeft.

In het congestiemanagementportaal kunt u dan een koop- of verkooporder plaatsen, de zogenaamde flexbieding.

U geeft daarmee aan hoeveel vermogen u beschikbaar heeft, voor welke periode en tegen welke prijs. Wordt uw flexbieding afgenomen, dan ontvangt u hiervan een melding per sms of e-mail. In de biedingenhistorie van het portaal vindt u alle afgeroepen flexbiedingen ook terug.

Een stap voor stap uitleg vindt u in onze handleiding of bekijk hieronder onze demovideo.

Daan Schut, CTO Alliander

Daan Schut - CTO, Alliander

Marktwerking draagt bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening

"GOPACS is hét platform waarmee de netbeheerders gezamenlijk flexibel vermogen in het elektriciteitsnet ontsluiten, afstemmen en coördineren. Door gebruik te maken van de flexibiliteit van onze klanten en marktpartijen kunnen we de huidige energie-infrastructuur zo optimaal mogelijk benutten. Zo draagt marktwerking bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening."

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Vitor Campox Optimax Energy

Vitor Campos
Power trader - Optimax Energy

"Optimax Energy is erg enthousiast over GOPACS omdat het ons als jong handelsbedrijf in staat stelt deel te nemen aan een congestiebeheersingsmechanisme in Nederland door middel van een zeer transparant en goed gedefinieerd proces. De energiemarkten veranderen snel en we zijn van mening dat deze mechanismen ook moeten evolueren om de komende uitdagingen op een innovatievere en duidelijkere manier aan te kunnen."

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

Scroll naar boven