CSP registratie

Sinds de wijzigingen in de Netcode kunnen alleen nog erkende Congestie Service Provider (CSP) biedingen inleggen via GOPACS. Registratie als CSP kan vanaf 25 november 2022 via de website van TenneT. Elke CSP wordt opgenomen in het centraal register van erkende CSP’s.

Congestiemanagement en de nieuwe marktrol van CSP

Door de energietransitie is de vraag naar elektriciteit flink gegroeid. Tegelijkertijd wordt er ook steeds meer terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet, want veel van deze elektriciteit moet over het net worden getransporteerd. Steeds vaker is de vraag naar dit transportvermogen groter dan de beschikbare capaciteit. De netbeheerders doen er alles aan om het elektriciteitsnet uit te breiden, maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld. En soms is er ook een andere oplossing mogelijk: de beschikbare netcapaciteit beter verdelen. Bijna altijd geldt namelijk dat de maximale capaciteit van een grootzakelijke elektriciteitsaansluiting slechts een paar dagen per jaar wordt gebruikt. Dat deel tussen de maximale capaciteit en de werkelijke benodigde capaciteit op de overige dagen, kan herverdeeld worden om congestiesituaties elders in het elektriciteitsnet te verminderen.

Met congestiemanagement verdelen de netbeheerders de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan het elektriciteitsnet aankan. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan grootzakelijke klanten of zij tegen een marktconforme vergoeding tijdelijk minder elektriciteit kunnen verbruiken of opwekken. De ruimte die daarmee vrijkomt, wordt verdeeld onder andere gebruikers van het elektriciteitsnet. Zo ontstaat er meer ruimte op het elektriciteitsnet en ontvangt de klant tegelijkertijd een vergoeding voor de capaciteit die hij op dat moment toch niet nodig had. Een mooie win-win situatie.

CSP registratieBedrijven die capaciteit over hebben (de maximale capaciteit vastgelegd als gecontracteerd transportvermogen minus de werkelijke capaciteit die buiten de piekmomenten om echt nodig hebben op een dag) kunnen dit verhandelen via bijvoorbeeld GOPACS.

Sinds de nieuwe Netcode is wettelijk bepaald dat dit verhandelen in principe alleen kan via een Congestion Service Provider, kortweg CSP. Om zelf biedingen in te kunnen leggen op GOPACS moet u sinds de nieuwe Netcode zich daarom laten registreren als CSP op de website van TenneT.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de biedingen niet zelf in te leggen, maar dit te laten verzorgen door een CSP. De CSP legt dan namens u de biedingen in op GOPACS. U ontvangt als de bieding wordt afgeroepen hiervoor een marktconforme vergoeding en de netbeheerder kan de congestiesituatie in het elektriciteitsnet verminderen. Een win-win situatie.

In Europa bestaat de marktrol van Congestion Service Provider al langer, in Nederland is de rol van CSP nieuw.

Zelf geen CSP registratie? U kunt er ook voor kiezen om uw biedingen voor GOPACS te laten inleggen door een CSP. U hoeft dan zelf geen CSP registratie te hebben. De CSP legt in dat geval namens uw organisatie de biedingen in op GOPACS.

Erkend CSP worden?

Hieronder leggen we de drie stappen uit die u moet doorlopen om als CSP flexbiedingen te kunnen inleggen via GOPACS.

1. Vraag de erkenning tot CSP aan

Via de website van TenneT kunt u zich laten registreren als CSP. TenneT is de landelijke netbeheerder die de toetsing voor CSP-erkenning namens alle netbeheerders (en GOPACS) uitvoert. CSP’s worden erkend na het met goed gevolg doorlopen van een Landelijke toetsing. Voor een erkenning tot CSP hoeft geen aansluiting te worden geprekwalificeerd.

2. Registreren als marktpartij

Nadat u de CSP-erkenning heeft gekregen via TenneT, kunt u zich laten registreren in het centrale Marktpartijen Register. Dit gaat via de website Partners in Energie.

3. Aansluitingen prekwalificeren via GOPACS

Staat u als CSP geregistreerd in het Marktpartijen Register dan kunt u zich aanmelden voor GOPACS. Om zelf biedingen te kunnen inleggen via GOPACS is de laatste stap om voor uw aansluitingen de prekwalificatie te doorlopen. U levert hiervoor de EAN codes aan van de aansluiting(en) waarmee u biedingen wilt inleggen via GOPACS. Na toetsing door de netbeheerders kunt u als CSP zelf biedingen inleggen via GOPACS.

Veelgestelde vragen CSP registratie

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

Scroll naar boven