CSP registratie

De marktrol van CSP

Sinds de nieuwe Netcode is wettelijk bepaald dat het verhandelen van vermogen alleen kan via een Congestion Service Provider (CSP). In Europa bestaat deze marktrol al langer, in Nederland is deze rol nieuw. Om zelf biedingen in te kunnen leggen op GOPACS moet u zich  registreren als CSP op de website van TenneT.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw biedingen te laten verzorgen door een CSP. De CSP legt dan namens u de biedingen in op GOPACS. U ontvangt als de bieding wordt afgeroepen hiervoor een marktconforme vergoeding en de netbeheerder kan de congestiesituatie in het elektriciteitsnet verminderen. Een win-win situatie.

U kunt er ook voor kiezen om uw biedingen voor GOPACS te laten inleggen door een CSP. U hoeft dan zelf geen CSP registratie te hebben. De CSP legt in dat geval namens uw organisatie de biedingen in op GOPACS.

Registreren als erkend CSP?

Hieronder leggen we de drie stappen uit die u moet doorlopen om als CSP flexbiedingen te kunnen inleggen via GOPACS.

1. Vraag de erkenning tot CSP aan

Via de website van TenneT kunt u zich laten registreren als CSP. TenneT is de landelijke netbeheerder die de toetsing voor CSP-erkenning namens alle netbeheerders (en GOPACS) uitvoert. CSP’s worden erkend na het met goed gevolg doorlopen van een Landelijke toetsing. Voor een erkenning tot CSP hoeft geen aansluiting te worden geprekwalificeerd.

2. Registreren als marktpartij

Nadat u de CSP-erkenning heeft gekregen via TenneT, kunt u zich laten registreren in het centrale Marktpartijen Register. Dit gaat via de website Partners in Energie.

3. Aansluitingen prekwalificeren via GOPACS

Staat u als CSP geregistreerd in het Marktpartijen Register dan kunt u zich aanmelden voor GOPACS. Om zelf biedingen te kunnen inleggen via GOPACS is de laatste stap om voor uw aansluitingen de prekwalificatie te doorlopen. U levert hiervoor de EAN codes aan van de aansluiting(en) waarmee u biedingen wilt inleggen via GOPACS. Na toetsing door de netbeheerders kunt u als CSP zelf biedingen inleggen via GOPACS.

Veelgestelde vragen CSP registratie

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven