shape background

Hoe werkt deelnemen?

Door deel te nemen aan GOPACS kunnen grootverbruikers en andere marktpartijen hun flexibiliteit inzetten om deze congestie te helpen oplossen. Dit betekent dat zij bereid zijn om hun elektriciteitsverbruik of -opwekking aan te passen op momenten dat het netwerk overbelast dreigt te raken. In ruil hiervoor ontvangen zij een financiële vergoeding.

GOPACS is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse netbeheerders om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. Congestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteitstransport groter is dan de beschikbare capaciteit van het netwerk. Dit kan leiden tot overbelasting en storingen.

Deelnemen op het GOPACS-platform

Om te deelnemen aan GOPACS, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden en eisen. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste vereisten. Goed om te weten: wil je flexibel vermogen aanbieden via redispatch (intraday) dan loopt dat altijd via een handelsplatform zoals ETPA of EPEX Spot.

1. Marktdeelnemerstatus

De eigenaar van de asset moet een geregistreerde marktpartij zijn die toegang heeft tot de elektriciteitsmarkt. Je kunt hierbij denken aan een energieleverancier, aggregator of een grootverbruiker. De registratie als marktparij verloopt via Partners in Energie.

2. Flexibiliteitsaanbod

Je bent met je bedrijf of organisatie in staat om flexibiliteit aan te bieden. Dit betekent dat je tijdelijk jouw elektriciteitsverbruik of -opwekking kunt verhogen of verlagen op verzoek van een netbeheerder.

Redispatch en capaciteitsbeperkingscontract

3. Technische infrastructuur

Je hebt de technische middelen nodig om jouw flexibiliteit op een betrouwbare manier aan te bieden en uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een systeem hebt om snel te reageren op signalen van de netbeheerder.

 

4. Naleving van regels, voorschriften en je contract

  • Je voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving, zoals de Europese netcodes en nationale energiewetgeving.
  • Je bent transparant over jouw flexibiliteitsaanbod en -mogelijkheden en hebt hierover afspraken gemaakt met je netbeheerder. Dit is niet nodig in het geval van resdispatch. Je bent dan vrij om, via een handelsplatform, in te bieden.

 

Je bent bereid samen te werken met de netbeheerder(s). Dit vereist communicatie en coördinatie.

 

wind op zee

5. Toegang tot een aangesloten handelsplatform en handelen via/als CSP

Als je vrije marktbiedingen willen doen op de dag zelf (intraday), oftewel mee wil doen aan resdispatch, dan:

Account op een handelsplatform
GOPACS heeft op dit moment koppelingen met handelplatforms EPEX Spot en ETPA. Het aantal handelplatforms waarmee GOPACS samenwerkt wordt nog uitgebreid. Voor het handelen via EPEX Spot en ETPA betaalt u een fee aan deze partijen. Informeer er naar bij EPEX Spot en/of ETPA.

Handelen via of als CSP
Een congestie service provider (CSP) is een verplichte tussenpartij als je intraday deelneemt via een biedplichtcontact (resdispatch verplicht) of via vrije marktbiedingen (resdispatch). Voor day ahead is een CSP geen verplichte tussenpartij.

Een overzicht van alle congestie service providers (CSP’s) vindt u in het CSP-register. Dit register wordt centraal beheerd door netbeheerder TenneT. Als u via een CSP moet gaan handelen, dan regelt de CSP je aanmelding op GOPACS. Je betaalt de CSP een fee voor hun diensten, informeer er naar bij de CSP van je keuze.

 

6. Registreren voor het GOPACS-platform

Ben je geïnteresseerd in het aanbieden van je flexibiliteit voor congestiemanagement, dan kun je dit kenbaar maken:

 

Eenmaal deelnemer via GOPACS kun je extra inkomsten generen met capaciteit die je op dat moment toch niet nodig had. Netbeheerders kunnen de congestiesituatie in het Nederlandse elektriciteitsnet beter beheersen.

 

wind op zee

Deelnemen

Zo werkt deelnemen

Veelgestelde vragen over deelnemen

Heb je andere vragen? Neem contact met ons op, bekijk onze uitgebreide handleiding of ga naar de veelgestelde vragen pagina.

Wat is congestie?

Congestie is de situatie dat de vraag naar transport van elektriciteit de beschikbare transportcapaciteit overstijgt. Er is dus een tekort aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet.

Als dit structureel is zal de netbeheerder de capaciteit van het elektriciteitsnet verzwaren of het net uitbreiden. Dit is echter een proces van meerdere jaren. In de tussentijd probeert de netbeheerder door te schuiven met locaties waarop elektriciteit wordt gebruikt en geleverd, de vraag naar transport te beperken.

Dit gebeurt met de hulp vanuit de markt zoals grootzakelijke klanten, aggregators en energieleveranciers.

Zij kunnen helpen als zij hun verbruik of opwek van elektriciteit kunnen verplaatsen naar een ander moment. Ook kan energie tijdelijk worden opgeslagen. Zo ontstaat de gewenste flexibiliteit en kunnen pieken in het elektriciteitsnet worden voorkomen of verminderd.

Op het moment dat een netbeheerder een tekort aan transportcapaciteit (congestie) in het net verwacht, vragen wij aan de markt om te helpen dit op te lossen door hun  energieverbruik wat te sturen, de flexbieding.

Door deze sturing ontstaat flexibiliteit. Zo kan bijvoorbeeld een koelhuis zijn vriescellen op het moment van piekvraag twee uur uitzetten, zonder dat dit invloed heeft op de temperatuur. Daarmee komt extra capaciteit beschikbaar voor een andere klant.

Kijk voor meer informatie over congestie op de pagina ‘Over congestiemanagement‘.

Wat is congestiemanagement?

Congestiemanagement is het geheel van maatregelen dat netbeheerders inzetten om de gevolgen van congestie te beperken en te voorkomen dat het netwerk overbelast raakt. Waar congestie wijst op het probleem van capaciteitstekort, richt congestiemanagement zich op de praktische oplossingen om deze knelpunten op te vangen. Congestiemanagement is cruciaal voor een stabiele, betaalbare en duurzame energievoorziening in Nederland. Het wordt steeds belangrijker naarmate de vraag naar stroom en het aandeel duurzame energiebronnen blijven groeien. Lees hier meer over congestiemanagement.

Wat zijn de voordelen van deelname?

Netbeheerders krijgen steeds vaker te maken met congestie op het net. GOPACS biedt deelnemers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze met hun beschikbare flexibiliteit mee te helpen congestiesituaties op te lossen. Meedoen aan GOPACS levert ook extra verdienkansen op met je flexibel vermogen.

Het vermogen van partijen in het congestiegebied en van partijen erbuiten is nodig. Dit komt doordat netbeheerders te allen tijde de balans op het netwerk moeten handhaven.  GOPACS levert dus een win-win situatie op: netbeheerders kunnen congestiesituaties oplossen en deelnemers kunnen extra inkomsten genereren.

Krijg sneller extra transportcapaciteit als ik meedoe met flexbiedingen?

Dat is helaas niet mogelijk. De netbeheerders hanteren voor alle aanvragen de datum van binnenkomst om de volgorde te bepalen.

Al dan niet deelnemen aan het doen van flexbiedingen staat daar los van. Wel is het natuurlijk zo dat we met de flexbiedingen het doel hebben om congestiesituaties te verminderen c.q. verhelpen en dat alle klanten daar profijt van hebben.

Welke prijs kan ik vragen voor mijn flexbieding?

Je kunt je prijs zelf bepalen. De markt bepaalt uiteindelijk of wat je vraagt reëel is. Dit hangt af van het moment, hoeveel vraag er is, het aantal biedingen en welke prijzen door andere partijen gevraagd worden.

Worden congestiesituaties opgelost met flexbiedingen?

Als we congestie, een tekort aan transportcapaciteit, verwachten in een bepaalde periode hopen we met flexbiedingen uit de markt deze situatie op te lossen.

Als bepaalde klanten hun verbruik tijdelijk kunnen uitstellen of verminderen of juist meer kunnen gaan gebruiken, afhankelijk van het soort congestie, dan hopen we daarmee de piek te verminderen. We noemen dat ook wel ‘flatten the curve’.

Als dat lukt dan overstijgt de vraag of het aanbod niet langer de beschikbare transportcapaciteit en is het congestieprobleem van dat moment opgelost.

Wordt mijn flexbieding altijd afgeroepen door mijn netbeheerder?

Of je flexbieding wordt afgeroepen hangt af van de hoeveelheid congestie, het aantal biedingen en ook van de prijs die je vraagt.

Direct deelnemen?

Meld je dan nu aan bij GOPACS met je flexibel vermogen

arrow_forward_ios
Registeren als deelnemer
shape background