Een GDS energienet is een Gesloten Distributiesysteem. Dat is een privaat elektriciteitsnetwerk dat stroom verdeelt over meerdere afnemers binnen een duidelijk afgebakend terrein.
GDS-en komen veel voor op grote industriële complexen. Denk hierbij aan:
Wat een GDS bijzonder maakt, is dat het geen openbaar net is, maar in handen is van een private partij. Die partij is verantwoordelijk voor het beheer en de verdeling van elektriciteit binnen het terrein. Een GDS heeft doorgaans één centrale aansluiting op het openbare net en verdeelt vanaf daar de stroom onder de aangesloten gebruikers. Dat biedt voordelen op het gebied van efficiëntie, onderlinge verrekening, flexibiliteit en samenwerking. In sommige gevallen wordt een GDS ook opgericht om te voldoen aan specifieke uitzonderingsregels binnen de energiewetgeving, bijvoorbeeld rond gereguleerde nettoegang of gezamenlijke inkoop.
Een GDS-aansluitingen kunnen nu net als MLOEA’s — mits gekwalificeerd — worden gebruikt om flexibel vermogen aan te bieden op de congestiemarkt. Dat betekent dat ook afnemers binnen een GDS bij kunnen dragen aan het oplossen van netcongestie, via een CSP.