Redispatch

Begrippenlijst:

Wat is redispatch?

Bij redispatch probeert de netbeheerder de vraag naar transportvermogen te verlagen met behulp van intraday biedingen uit de markt. Het doel hiervan is om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. Met een redispatch bieding biedt de CSP van een aangeslotene aan om op een specificieke locatie minder of juist meer te verbruiken dan afgesproken.

Als er congestie is, stuurt de netbeheerder een marktbericht naar de aangesloten marktpartijen. In het marktbericht staat waar de congestiesituatie wordt verwacht, in welke perioden en om hoeveel transportvermogen het gaat. Aangesloten marktpartijen kunnen reageren door een flexorder te plaatsen op een bij GOPACS aangesloten energiehandelsplatform (ETPA en EPEX SPOT).

De balans van het elektriciteitsnet op nationaal niveau mag echter niet worden verstoord hierdoor. Daarom wordt het plaatsen van een order in het congestiegebied altijd gecombineerd met een tegenorder buiten het congestiegebied. Zo wordt de congestie opgelost zonder dat we de balans op het energienet verstoren.

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven