Redispatch

Begrippenlijst:

Wat is redispatch?

Bij redispatch verlaagt de netbeheerder tijdens het intraday tijdsbereik op basis van biedingen de vraag naar transportvermogen. Met een bieding redispatch biedt de door de aangeslotene aangewezen CSP aan om op een gespecificeerde locatie op te regelen of af te regelen ten opzichte van een prognose voor die locatie. De netbeheerder plaatst de congestiesituatie als order in GOPACS. Aangeslotenen in het congestiegebied kunnen reageren (vertegenwoordigd door een Congestion Service Provider (CSP)) door een kooporder te plaatsen op een bij GOPACS aangesloten handelsplatform.

De acties om congestie op te lossen mogen geen problemen veroorzaken voor de balanshandhaving van het elektriciteitsnet op nationaal niveau. Daarom wordt het plaatsen van een kooporder altijd gecombineerd met een verkooporder buiten het congestiegebied. Hiermee wordt de congestie opgelost, zonder dat we de balans op het energienet verstoren.

Doet de CSP een bod op een order voor een specifieke congestiesituatie? En kan GOPACS dit matchen aan een tegenbod? Dan ontvangt de CSP hiervoor de gevraagde prijs. Deze financiële afhandeling vindt plaats via het energiehandelsplatform aangesloten bij GOPACS.

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

Scroll naar boven