Balans

Op het elektriciteitsnet verwijst balans naar het voortdurende evenwicht tussen de totale elektriciteitsproductie en het totale verbruik. Dit evenwicht is cruciaal voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het net. Zonder balans zal er lokaal teveel of te weinig elektriciteit zijn, wat gevolgen heeft voor de spanning en frequentie op het net. Schommelingen hierin leiden tot slijtage of zelfs schade aan elektrische machines en installaties.

De rol van balans bij congestieoplossingen

De opwek en het verbruik van elektriciteit worden grotendeels ver van tevoren gepland, op basis van historische data en prognoses. Aangezien niet alles zich laat voorspellen, moet er soms van deze planning afgeweken worden. Bij het aanpassen van de planning moet er steeds goed rekening gehouden worden met de balans. 

Balans speelt een grote rol bij het oplossen van congestiesituaties. Stel er wordt minder stroom naar een congestiegebied getransporteerd om zo de congestiesituatie op te lossen. Dan blijft er stroom ‘over’, en dreigt onbalans. Ergens buiten het congestiegebied moet er dan minder opgewekt worden, of juist meer verbruikt. 

​Netcongestie, redispatch en balans

Via GOPACS worden met redispatch intraday congestiesituaties opgelost zonder de algehele netbalans te verstoren. Dit wordt bereikt door gelijktijdig twee tegengestelde acties uit te voeren:

  1. Aanpassing binnen het congestiegebied: Bijvoorbeeld, het verminderen van elektriciteitsproductie of het verhogen van verbruik.
  2. Tegengestelde aanpassing buiten het congestiegebied: Bijvoorbeeld, het verhogen van elektriciteitsproductie of het verlagen van verbruik.

Deze gecombineerde acties zorgen ervoor dat de lokale netbelasting wordt verminderd, terwijl het totale evenwicht tussen vraag en aanbod op het landelijke net behouden blijft.

Door balansneutraal te handelen via GOPACS kunnen marktpartijen bijdragen aan het verlichten van netcongestie, terwijl de integriteit en stabiliteit van het elektriciteitssysteem gewaarborgd blijven.

Zie alle begrippen