Biedplichtcontract

Begrippenlijst:

Wat is een biedplichtcontract?

Met een biedplichtcontract spreekt u met de netbeheerder schriftelijk af om via uw CSP om op een gespecificeerde locatie op te regelen of af te regelen ten opzichte van een prognose voor die locatie. Met een biedplichtcontract heeft u daarmee een plicht om op verzoek van de netbeheerder redispatchbiedingen te doen via GOPACS.

Een biedplichtcontract biedt meer zekerheid voor zowel netbeheerder als aangeslotenen dan Redispatch. Zo heeft de netbeheerder de zekerheid dat het congestieprobleem opgelost wordt en u heeft de zekerheid over de vooraf overeengekomen voorwaarden en vergoedingen.

Het principe van het biedplichtcontract is te vergelijken met redispatch.

Doet de CSP een bod op een order voor een specifieke congestiesituatie? En kan GOPACS dit matchen aan een tegenbod? Dan ontvangt de CSP hiervoor de gevraagde prijs. Deze financiële afhandeling vindt plaats via het energiehandelsplatform dat gekoppeld is aan GOPACS. Partijen met een biedplichtcontract kunnen daarnaast een vergoeding krijgen voor hun beschikbaarheid om in geval van een order van Liander een bod te plaatsen op een bij GOPACS aangesloten handelsplatform.

De productvoorwaarden zijn te vinden op www.gopacs.eu/documenten

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven