Congestiemanagement

Begrippenlijst: Congestiemanagement

Wat is Congestiemanagement?

In de Netcode elektriciteit staat dat netbeheerders bij structurele congestie moeten onderzoeken of er congestiemanagement in dat gebied mogelijk is. Als dat kan, wordt congestiemanagement ingezet als tijdelijke oplossing totdat het elektriciteitsnet verzwaard is.

Congestiemanagement is een systeem om de beschikbare transportcapaciteit eerlijk en zo efficiënt mogelijk te verdelen als in een bepaald deel van het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit is voor alle gebruikers en/of producenten.

Dit gebeurt op basis van marktwerking. De netbeheerder doet de oproep aan de aangesloten partijen om meer of juist minder elektriciteit te gebruiken of produceren.

Gebruikers met regelbaar vermogen die bereid zijn om op die gevraagde momenten méér of minder te leveren óf te gebruiken geven aan voor welke prijzen zij willen op- of afregelen door middel van een congestiebieding / flexbieding.

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Meer weten over deelname?

Heeft uw organisatie flex beschikbaar om te verhandelen en wilt u meer weten over deelnemen aan GOPACS? Geef u dan op voor de GOPACS (online) informatiesessie. Wij vertellen u graag meer over de deelnamemogelijkheden.

Scroll naar boven