Hoe werkt GOPACS?

Hoe werkt GOPACS?

Als er congestie is in het elektriciteitsnet verdelen de netbeheerders de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt dus op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan het elektriciteitsnet aankan. Dat tekort aan transportcapaciteit noemen we congestie. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan grootzakelijke klanten of zij tegen een marktconforme vergoeding tijdelijk minder elektriciteit kunnen verbruiken of opwekken. De ruimte die daarmee vrijkomt, wordt verdeeld onder andere gebruikers van het elektriciteitsnet. Zo ontstaat er meer ruimte op het elektriciteitsnet en ontvangt de klant tegelijkertijd een vergoeding voor de capaciteit die hij op dat moment toch niet nodig had. Een mooie win-win situatie.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Stel dat er ergens in het elektriciteitsnet congestie is. Om deze congestiesituatie op te lossen, willen de netbeheerders dan bijvoorbeeld graag minder elektriciteitsproductie in dit deel van het elektriciteitsnet. De congestiesituatie wordt in GOPACS gezet en er gaat een marktbericht uit om aan te geven dat er congestie is in het net.

Dan zijn er twee mogelijkheden:

1. Flexbieding (redispatch)

Marktpartijen met een CSP erkenning en met een elektriciteitsaansluiting in het gebied waar congestie is, kunnen vervolgens een kooporder (buy order) plaatsen op een aangesloten energiehandelsplatform (ETPA & EPEX SPOT).

De balans van het elektriciteitsnet op nationaal niveau mag echter niet worden verstoord door deze actie. Daarom wordt de verlaging van de elektriciteitsproductie binnen het congestiegebied gecombineerd met een verkooporder (sell order) van een marktpartij buiten het congestiegebied.

Via GOPACS wordt razendsnel gecontroleerd of er door deze order geen problemen ontstaan op andere plekken in het elektriciteitsnet van de deelnemende netbeheerders.

Staan alle seinen op groen dan betalen de netbeheerders het prijsverschil tussen de twee orders zodat deze gematcht kunnen worden op het handelsplatform en deze congestiesituatie wordt opgelost.

2. Capaciteitsbeperkend contract

Marktpartijen, die een capaciteitsbeperkend contract met een netbeheerder hebben, leggen volgens afspraak een bieding in voor het afschakelen van hun vermogen. De hoogte van het afgeschakelde vermogen en de bijbehorende vergoeding zijn vastgelegd in het contract met de netbeheerder.

De betreffende marktpartijen genereren zo extra inkomsten met capaciteit die ze op dat moment toch niet nodig hadden en de netbeheerders kunnen de congestiesituatie in het Nederlandse elektriciteitsnet oplossen. Een mooie win-win situatie.

Uitlegvideo GOPACS

GOPACS is een platform waarmee de netbeheerders samen met de marktpartijen en grootverbruikers proberen congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. In deze video vertellen wij u precies hoe het werkt.

GOPACS uitlegvideo

GOPACS helpt het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden

David Peters, CTO Stedin

David Peters - CTO, Stedin

GOPACS zorgt voor een win-win situatie

"GOPACS zorgt voor een win-win situatie. Het flexibel afnemen of aanbieden van stroom door afnemers, energieleveranciers/producenten en marktpartijen geeft netbeheerders de mogelijkheid om het huidige stroomnet beter te benutten. Zo voorkomen we dure investeringen en daardoor een stijging van de energierekening. En tegelijkertijd ontstaan er nieuwe verdienkansen voor partijen die deelnemen aan GOPACS. Dit maakt GOPACS een uniek initiatief, voortgekomen uit intensieve samenwerking tussen de Nederlandse netbeheerders."

Meer informatie voor Grootverbruikers

Meer informatie voor Marktpartijen

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Bernard Wilmet, directeur Powerhouse

Bernard Wilmet
CEO - Powerhouse

"Congestie is een belangrijk maatschappelijk probleem dat alleen maar toeneemt. Daarom zijn wij als één van de eerste ingestapt. Powerhouse is ervan overtuigd dat wij met het platform van GOPACS en het vermogen van onze klanten een oplossing kunnen bieden voor het transportprobleem."

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven