Hoe werkt GOPACS?

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enduris
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Hoe werkt GOPACS?

De werking van GOPACS is eenvoudig. Stel dat er ergens in het elektriciteitsnet congestie is.

Om deze congestiesituatie op te lossen, willen de netbeheerders dan bijvoorbeeld graag minder elektriciteitsproductie in dit deel van het elektriciteitsnet. De congestiesituatie wordt in GOPACS gezet en er gaat een marktbericht uit om aan te geven dat er congestie is.

Marktpartijen met een aansluiting in het gebied met congestie kunnen vervolgens een kooporder (buy order) plaatsen op een aangesloten energiemarktplatform.

De balans van het elektriciteitsnet op nationaal niveau mag echter niet worden verstoord door deze actie. Daarom wordt de verlaging van de elektriciteitsproductie binnen het congestiegebied gecombineerd met een verkooporder (sell order) van een marktpartij buiten het congestiegebied.

Via GOPACS wordt razendsnel gecontroleerd of er door deze order geen problemen ontstaan op andere plekken in het elektriciteitsnet van de deelnemende netbeheerders.

Staan alle seinen op groen dan betalen de netbeheerders het prijsverschil tussen de twee orders zodat deze gematcht kunnen worden op het marktplatform en deze congestiesituatie wordt opgelost.

Congestiemanagementportaal GOPACS

GOPACS was tot nu toe vooral gericht op bedrijven die in energie handelen op de bestaande handelsplatformen. Met de komst van het congestiemanagementportaal is daar verandering in gekomen. Nu kunnen ook grootzakelijke klanten inkomsten genereren met GOPACS. Zij kunnen flexbiedingen plaatsen om congestiesituaties op te lossen in de regio waarin ze zijn gevestigd.

Het congestiemanagementportaal is onderdeel van GOPACS. Het is met name bedoeld voor de gevallen dat er congestiemanagement wordt toegepast en de netbeheerders aan specifieke grootzakelijke klanten in het betreffende congestiegebied vraagt om een flexbieding te plaatsen.

Uitlegvideo GOPACS

GOPACS is een platform waarmee de netbeheerders samen met de marktpartijen en grootverbruikers proberen congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. In deze video vertellen wij u precies hoe het werkt.

GOPACS helpt het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden

David Peters, CTO Stedin

David Peters - CTO, Stedin

GOPACS zorgt voor een win-win situatie

"GOPACS zorgt voor een win-win situatie. Het flexibel afnemen of aanbieden van stroom door afnemers, energieleveranciers/producenten en marktpartijen geeft netbeheerders de mogelijkheid om het huidige stroomnet beter te benutten. Zo voorkomen we dure investeringen en daardoor een stijging van de energierekening. En tegelijkertijd ontstaan er nieuwe verdienkansen voor partijen die deelnemen aan GOPACS. Dit maakt GOPACS een uniek initiatief, voortgekomen uit intensieve samenwerking tussen de Nederlandse netbeheerders."

Meer informatie voor Grootverbruikers

Meer informatie voor Marktpartijen

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Bernard Wilmet, directeur Powerhouse

Bernard Wilmet
CEO - Powerhouse

"Congestie is een belangrijk maatschappelijk probleem dat alleen maar toeneemt. Daarom zijn wij als één van de eerste ingestapt. Powerhouse is ervan overtuigd dat wij met het platform van GOPACS en het vermogen van onze klanten een oplossing kunnen bieden voor het transportprobleem."

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

Scroll naar top