Deelnemen als asseteigenaar
1Als asseteigenaar met flexibel vermogen heb jij de unieke kans om bij te dragen aan een stabieler en efficiënter energienetwerk door een contract af te sluiten voor congestiemanagement.
Het Nederlandse elektriciteitsnet is een van de meest betrouwbare netten ter wereld. Toch krijgt het steeds meer te maken met uitdagingen. Dit komt doordat we steeds meer elektriciteit gebruiken. En door de opkomst van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Hierdoor wordt op bepaalde momenten veel gevraagd van het net, vooral wanneer er veel stroom wordt opgewekt of verbruikt. Dit kan leiden tot congestie.
Om het elektriciteitsnet stabiel te houden, is goed congestiemanagement nodig. Dat betekent dat er oplossingen worden ingezet om het netwerk te ontlasten. En om het net optimaal te gebruiken, zonder dat de veiligheid en betrouwbaarheid in gevaar komen.
Netbeheerders zijn verplicht congestiemanagement toe te passen om congestie te verminderen of op te lossen. Dit zorgt voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in Nederland. Congestiemanagement helpt om piekmomenten op het net beter te spreiden en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Het proces kent verschillende fasen: naarmate de drukte op het net toeneemt, worden de maatregelen van de netbeheerders ingrijpender.
Congestie op het elektriciteitsnet betekent dat er te weinig ruimte is in het netwerk om alle opgewekte stroom naar de juiste plekken te brengen oftewel te transporteren.
Dit kan gebeuren als er meer stroom wordt gevraagd dan het netwerk aankan (consumptiekant), of als op bepaalde plekken meer stroom wordt opgewekt dan het netwerk kan vervoeren (productiekant).
Congestie komt vaak voor op momenten met veel stroomverbruik (consumptie) of veel stroomopwek (productie). De snelle groei van zonnepanelen en windparken leidt in sommige gebieden tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Vooral in landelijke gebieden is de infrastructuur minder robuust. Ook speelt verouderde netinfrastructuur een rol. Bepaalde delen van het elektriciteitsnetwerk zijn niet ontworpen om de huidige pieken en dalen in de stroomvraag en -aanbod aan te verwerken.
De capaciteit van het net is steeds vaker niet voldoende om al die duurzame energie efficiënt naar consumenten en bedrijven te transporteren.
Om congestie te voorkomen of op te lossen, kunnen netbeheerders verschillende maatregelen nemen, waarbij de uitbreiding van de netcapaciteit de belangrijkste is. Tot die tijd moet congestiemanagement toegepast worden om het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden.
Congestiemanagement heeft verschillende voordelen:
Congestiemanagement is cruciaal voor een stabiele, betaalbare en duurzame energievoorziening in Nederland. Het wordt het steeds belangrijker naarmate de vraag naar stroom en het aandeel duurzame energiebronnen blijven groeien.
Marktpartijen die mee willen werken aan congestiemanagement, kunnen hierover afspraken maken met hun netbeheerder. Dit doen ze in hun contract. Als het gaat om een capaciteitsbeperkingscontract dan kan dit op afroep of met een vast tijdsvenster. In alle gevallen gaat het om afspraken over flexibiliteit in het verbruik of teruglevering. Deze contracten worden vervolgens via GOPACS afgeroepen door de netbeheerder.
GOPACS speelt een belangrijke rol in het beheren van congestie op het Nederlandse elektriciteitsnet. Het platform is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse netbeheerders van het elektriciteitsnetwerk. Partijen die flexibel vermogen tot hun beschikking hebben kunnen dit aanbieden op GOPACS. Netbeheerders zetten dit vermogen in om congestie op te lossen.
Congestie op het elektriciteitsnet wordt gezien als een belangrijke uitdaging voor de energietransitie, omdat het de inzet van duurzame energiebronnen kan beperken en leidt tot inefficiënties in het energiesysteem.
Het GOPACS-platform is een van de tools van de Nederlandse netbeheerders als het gaat om congestiemanagement.
Congestiemanagement is het geheel van maatregelen dat netbeheerders inzetten om de gevolgen van congestie te beperken en te voorkomen dat het netwerk overbelast raakt. Waar congestie wijst op het probleem van capaciteitstekort, richt congestiemanagement zich op de praktische oplossingen om deze knelpunten op te vangen. Congestiemanagement is cruciaal voor een stabiele, betaalbare en duurzame energievoorziening in Nederland. Het wordt steeds belangrijker naarmate de vraag naar stroom en het aandeel duurzame energiebronnen blijven groeien.
Het behouden van balans op het elektriciteitsnetwerk is essentieel voor een betrouwbare en stabiele stroomvoorziening. Op elk moment moet er een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte elektriciteit. Als deze balans verstoord raakt—bijvoorbeeld door een plotselinge piek in de vraag of een daling in de productie—kan dat leiden tot spanningsproblemen, storingen of zelfs uitval van het net. Congestiemanagement gaat om het balanceren van vraag en aanbod, vaak door samenwerking tussen netbeheerders en andere partijen zoals grote bedrijven, energieproducenten en huishoudens.
Congestiemanagement door netbeheerders kent diverse methoden:
Lees meer over deelnemen aan GOPACS met je regelbaar vermogen.