Deelnemen als asseteigenaar
1Als asseteigenaar met flexibel vermogen heb jij de unieke kans om bij te dragen aan een stabieler en efficiënter energienetwerk door een contract af te sluiten voor congestiemanagement.
Deelname aan de congestiemarkt via ETPA en EPEX SPOT biedt grootzakelijke (markt)partijen de mogelijkheid om actief bij te dragen aan het beheer van het elektriciteitsnet op de dag dat het volume nodig is, oftewel intraday. Dit kan zowel via een biedplichtcontract als via vrije redispatch.
Met een biedplichtcontract verplicht je je om op bepaalde momenten flexibel vermogen beschikbaar te stellen. Dit betekent dat je op vooraf afgesproken tijden je elektriciteitsverbruik kunt verminderen of je productie kunt verhogen om congestie op het net te helpen verminderen. Deze contracten bieden stabiliteit en voorspelbaarheid voor zowel de netbeheerder als jouw bedrijf, en je ontvangt een marktconforme vergoeding voor de geleverde flexibiliteit.
Vrije redispatch biedt meer flexibiliteit, omdat je zelf kunt kiezen wanneer je biedingen plaatst op de handelsplatformen. Op dit moment heeft GOPACS koppelingen met de handelsplatformen van ETPA en EPEX SPOT. Dit betekent dat je kunt inspelen op de actuele marktomstandigheden en congestieproblemen op het net.
Door deel te nemen aan deze markten, kun je niet alleen bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet, maar ook profiteren van de financiële voordelen die het aanbieden van je flexibel vermogen op de congestiemarkt met zich meebrengt.
Binnen GOPACS is het mogelijk om vermogen te verhandelen over de verschillende handelsplatforms heen. Dit wordt Cross-Platform Activatie (XPA) genoemd. Deze activatie over de handelsplatforms heen maakt dat congestiesituaties sneller opgelost worden. Daarnaast is de kans dat een bieding wordt afgeroepen groter.
XPA maakt het mogelijk om koop- en verkoopbiedingen van verschillende platformen, als ETPA en EPEX SPOT, met elkaar te ‘matchen’. Dit is ongeacht op welk platform de bieding is gedaan. Kleinere biedingen op verschillende platformen worden gecombineerd tot een grotere bieding die voldoet aan de vraag van de netbeheerder.
Op de handelsplatforms wordt via redispatch intraday gehandeld. Doordat GOPACS over de platforms heen kan handelen hoeven redispatch oplossingen niet per platform balansneutraal te zijn. De oplossing is in zijn totaliteit balansneutraal.
Marktpartijen die rechtstreeks, dus zonder tussenkomst van een handelsplatform, mee willen werken aan congestiemanagement, kunnen hierover afspraken maken met hun netbeheerder. Dit doen ze in hun contract. Als het gaat om een capaciteitsbeperkingscontract dan kan dit op afroep of met een vast tijdsvenster. In alle gevallen gaat het om afspraken over flexibiliteit in het verbruik of teruglevering. Deze contracten worden vervolgens via GOPACS afgeroepen door de netbeheerder.
Als erkend CSP kun je op diverse manieren deelnemen aan congestiemanagement. Bijvoorbeeld via redispatch (met en zonder biedplicht) of met een capaciteitsbeperkingscontract (CBC). Hiervoor moet je het juiste contract met je netbeheerder, met uitzondering van vrije resdispatch. Dit kan direct via een handelsplatform.
Heb je andere vragen? Neem contact met ons op, bekijk onze uitgebreide handleiding of ga naar de veelgestelde vragen pagina.
Als het aanbod van of de vraag naar elektriciteit groter is dan het elektriciteitsnetwerk in een bepaalde regio aan kan, dan doet de netbeheerder een oproep aan de markt om meer of juist minder elektriciteit te gebruiken of op te wekken.. Onder de markt worden partijen zoals energieleveranciers en aggregators en grootzakelijke klanten verstaan.
Deze bedrijven geven vervolgens aan tegen welke prijs zij dit willen doen, de zogenaamde flexbieding (ook wel congestiebieding genoemd). Als de flexbieding wordt afgenomen, ontvangt de marktpartij daarvoor een vergoeding.
Netbeheerders krijgen steeds vaker te maken met congestie op het net. GOPACS biedt deelnemers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze met hun beschikbare flexibiliteit mee te helpen congestiesituaties op te lossen. Meedoen aan GOPACS levert ook extra verdienkansen op met je flexibel vermogen.
Het vermogen van partijen in het congestiegebied en van partijen erbuiten is nodig. Dit komt doordat netbeheerders te allen tijde de balans op het netwerk moeten handhaven. GOPACS levert dus een win-win situatie op: netbeheerders kunnen congestiesituaties oplossen en deelnemers kunnen extra inkomsten genereren.
Dat kun je zien in de congestieportal. Daarnaast worden alle afnames ook gepubliceerd op de websites van de netbeheerders en op GOPACS.eu
Voor meer informatie en het afsluiten van een biedplichtcontract kun je contact opnemen met je netbeheerder. Dit contract wordt rechtstreeks afgesloten tussen de netbeheerder en jou als klant. Kijk voor meer informatie op de pagina over biedplichtcontracten.
Je kunt de congestievragen van de netbeheerders en TenneT inzien op onze announcements pagina. De afgenomen orders, volume en prijzen kun je inzien op de Afgenomen Orders pagina. Kijk voor meer informatie hierover op onze Toelichting Congestiedata pagina.
Je kunt je prijs zelf bepalen. De markt bepaalt uiteindelijk of wat je vraagt reëel is. Dit hangt af van het moment, hoeveel vraag er is, het aantal biedingen en welke prijzen door andere partijen gevraagd worden.
Of je flexbieding wordt afgeroepen hangt af van de hoeveelheid congestie, het aantal biedingen en ook van de prijs die je vraagt.
Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden.