Deelnemen als asseteigenaar
1Als asseteigenaar met flexibel vermogen heb jij de unieke kans om bij te dragen aan een stabieler en efficiënter energienetwerk door een contract af te sluiten voor congestiemanagement.
Als grootzakelijke partij kun je deelnemen aan GOPACS door flexibel om te gaan met je energieverbruik en -productie. Dit betekent dat je bereid bent om je energieverbruik tijdelijk te verminderen of juist extra energie te leveren wanneer het net daar behoefte aan heeft.
Door deel te nemen aan GOPACS kun je niet alleen bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet, maar ook financieel profiteren van de vergoedingen die worden geboden voor het leveren van flexibiliteit.
Om deel te nemen, moet je je registreren als Congestion Service Provider (CSP) of samenwerken met een erkende CSP. Deze CSP’s dienen als tussenpersoon en zorgen ervoor dat jouw biedingen op het GOPACS-platform worden geplaatst. Dit proces omvat het prekwalificeren van je aansluitingen en het aanbieden van flexibiliteit op momenten dat het net dit nodig heeft.
Door deze samenwerking kun je als grootzakelijke partij een actieve rol spelen in het beheer van het elektriciteitsnet en tegelijkertijd profiteren van de financiële voordelen die flexibiliteitsdiensten met zich meebrengen. Als je met je vermogen wil deelnemen op de redispatch markt (verplicht of vrijwillig) is het nodig een CSP in te zetten of er zelf een te zijn. Voor capaciteitsbeperkingscontracten geldt dat niet.
Heb je andere vragen? Neem contact met ons op, bekijk onze uitgebreide handleiding of ga naar de veelgestelde vragen pagina.
Als het aanbod van of de vraag naar elektriciteit groter is dan het elektriciteitsnetwerk in een bepaalde regio aan kan, dan doet de netbeheerder een oproep aan de markt om meer of juist minder elektriciteit te gebruiken of op te wekken.. Onder de markt worden partijen zoals energieleveranciers en aggregators en grootzakelijke klanten verstaan.
Deze bedrijven geven vervolgens aan tegen welke prijs zij dit willen doen, de zogenaamde flexbieding (ook wel congestiebieding genoemd). Als de flexbieding wordt afgenomen, ontvangt de marktpartij daarvoor een vergoeding.
Netbeheerders krijgen steeds vaker te maken met congestie op het net. GOPACS biedt deelnemers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze met hun beschikbare flexibiliteit mee te helpen congestiesituaties op te lossen. Meedoen aan GOPACS levert ook extra verdienkansen op met je flexibel vermogen.
Het vermogen van partijen in het congestiegebied en van partijen erbuiten is nodig. Dit komt doordat netbeheerders te allen tijde de balans op het netwerk moeten handhaven. GOPACS levert dus een win-win situatie op: netbeheerders kunnen congestiesituaties oplossen en deelnemers kunnen extra inkomsten genereren.
Voor meer informatie en het afsluiten van een biedplichtcontract kun je contact opnemen met je netbeheerder. Dit contract wordt rechtstreeks afgesloten tussen de netbeheerder en jou als klant. Kijk voor meer informatie op de pagina over biedplichtcontracten.
Dat is helaas niet mogelijk. De netbeheerders hanteren voor alle aanvragen de datum van binnenkomst om de volgorde te bepalen.
Al dan niet deelnemen aan het doen van flexbiedingen staat daar los van. Wel is het natuurlijk zo dat we met de flexbiedingen het doel hebben om congestiesituaties te verminderen c.q. verhelpen en dat alle klanten daar profijt van hebben.
Als we congestie, een tekort aan transportcapaciteit, verwachten in een bepaalde periode hopen we met flexbiedingen uit de markt deze situatie op te lossen.
Als bepaalde klanten hun verbruik tijdelijk kunnen uitstellen of verminderen of juist meer kunnen gaan gebruiken, afhankelijk van het soort congestie, dan hopen we daarmee de piek te verminderen. We noemen dat ook wel ‘flatten the curve’.
Als dat lukt dan overstijgt de vraag of het aanbod niet langer de beschikbare transportcapaciteit en is het congestieprobleem van dat moment opgelost.
Meld u aan bij GOPACS met us flexmogelijkheden.