Informatie Marktpartijen

GOPACS helpt het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden

Over GOPACS

GOPACS is het congestiemanagementplatform van de Nederlandse netbeheerders. Via GOPACS proberen we congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. GOPACS is het eerste, volledig ...

Veel gestelde vragen Marktpartijen

Hier vindt u de veel gestelde vragen (FAQ) rond GOPACS, specifiek gericht op marktpartijen  zoals energieleveranciers, aggregators en PV-partijen.

Wat is GOPACS?

GOPACS is een samenwerking van de Nederlandse netbeheerders. Het platform is een belangrijke stap om capaciteitstekorten in het elektriciteitsnet (congestie) te verminderen en helpt om het net betrouwbaar en betaalbaar te houden...

Meld u ook aan voor GOPACS

Hoe werkt GOPACS?

De werking van GOPACS is eenvoudig. Stel dat er ergens in het elektriciteitsnet congestie is. Om deze congestiesituatie op te lossen, willen de netbeheerders dan bijvoorbeeld graag minder elektriciteitsproductie in dit deel...

De GOPACS begrippenlijst zit vol uitleg over aspecten rond GOPACS zoals congestie, flex en transportschaarste.

Op onze documentatie pagina vindt u onder andere onze Algemene voorwaarden en de productvoorwaarden.

foto Maarten Abbenhuis COO TenneT

Maarten Abbenhuis - COO, TenneT

Een belangrijk middel om congestie te voorkomen

"De laatste jaren zien we de kosten voor het oplossen van congestie significant toenemen. TenneT zet het GOPACS platform in toenemende mate in en is daarmee een belangrijk middel om congestie te voorkomen. Het doel van dit platform is om meer partijen met flexibiliteit gemakkelijk toegang te geven tot een groeiende markt voor congestiediensten. De orders op het GOPACS platform dragen bij aan de meest kosteneffectieve oplossing van congestie en oplossingen kunnen uit alle netvlakken komen, van alle denkbare assets en uit het hele land. "

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Vitor Campox Optimax Energy

Vitor Campos
Power trader - Optimax Energy

"Optimax Energy is erg enthousiast over GOPACS omdat het ons als jong handelsbedrijf in staat stelt deel te nemen aan een congestiebeheersingsmechanisme in Nederland door middel van een zeer transparant en goed gedefinieerd proces. De energiemarkten veranderen snel en we zijn van mening dat deze mechanismen ook moeten evolueren om de komende uitdagingen op een innovatievere en duidelijkere manier aan te kunnen."

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven