Voordelen deelname congestie management portaal?

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Voordelen deelname congestie management portaal

Netbeheerders krijgen steeds vaker te maken met congestie op het net. GOPACS biedt grootzakelijke gebruikers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze met hun beschikbare flexibiliteit mee te helpen congestiesituaties op te lossen.

Deelname aan GOPACS helpt dus om de capaciteit van het elektriciteitsnet efficiënter te benutten en daarmee elektriciteit voor iedereen  beschikbaar en betaalbaar te houden. Hiermee helpen we de energietransitie.

Meedoen aan GOPACS levert extra verdienkansen op voor grootzakelijke gebruikers met flexibel elektriciteitsvermogen.

Zowel voor partijen in het congestiegebied als voor partijen erbuiten ontstaan er nieuwe handelsmogelijkheden met hun energie.

Dit komt doordat netbeheerders zowel in het congestiegebied als er buiten opzoek zijn naar flexibel vermogen om de congestie op te lossen.

Grootzakelijke gebruikers ontvangen een financiële vergoeding voor een flexbieding die wordt afgenomen om de congestie in het net te verminderen.

Win-win situatie

GOPACS levert dus een win-win situatie: de netbeheerder kan de congestiesituatie oplossen en de grootzakelijke gebruiker genereert extra inkomsten.

Daan Schut, CTO Alliander

Daan Schut - CTO, Alliander

Marktwerking draagt bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening

"GOPACS is hét platform waarmee de netbeheerders gezamenlijk flexibel vermogen in het elektriciteitsnet ontsluiten, afstemmen en coördineren. Door gebruik te maken van de flexibiliteit van onze klanten en marktpartijen kunnen we de huidige energie-infrastructuur zo optimaal mogelijk benutten. Zo draagt marktwerking bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening."

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Vitor Campox Optimax Energy

Vitor Campos
Power trader - Optimax Energy

"Optimax Energy is erg enthousiast over GOPACS omdat het ons als jong handelsbedrijf in staat stelt deel te nemen aan een congestiebeheersingsmechanisme in Nederland door middel van een zeer transparant en goed gedefinieerd proces. De energiemarkten veranderen snel en we zijn van mening dat deze mechanismen ook moeten evolueren om de komende uitdagingen op een innovatievere en duidelijkere manier aan te kunnen."

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

Scroll naar top