Wat is het congestiemanagementportaal?

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Het Congestiemanagementportaal

GOPACS was tot nu toe vooral gericht op bedrijven die in energie handelen op de bestaande handelsplatformen. Met de komst van het congestiemanagementportaal is daar verandering in gekomen.

Het congestiemanagementportaal is ook onderdeel van GOPACS. Zie het als een extra voordeur naar GOPACS, maar deze voordeur wordt alleen gebruikt als er congestiemanagement wordt toegepast door de netbeheerder.

Als er een tekort aan capaciteit wordt verwacht, (congesties) dan vraagt een netbeheerder via GOPACS aan zijn grootzakelijke klanten of zij kunnen schuiven in hun elektriciteitsverbruik of -opwek.

Wanneer een grootzakelijke gebruiker dat kan plaatst hij een order, de zogenaamde flexbieding. Met een flexbieding geeft hij aan hoeveel vermogen hij tijdelijk kan afschakelen of opregelen, op welk moment en welke prijs hij daarvoor wil hebben.

Wordt zijn flexbieding afgenomen, dan ontvangt hij daarvoor een marktconforme vergoeding.

GOPACS levert dus een win-win situatie, de netbeheerder kan de congestiesituatie oplossen in geval van congestiemanagement en de klant genereert extra inkomsten.

uitlegvideo congestiemanagementportaal

Hoe werkt het Congestie Management Portaal?

Speciaal voor Grootzakelijke klanten van de netbeheerders die zich in een congestiegebied bevinden heeft GOPACS het congestie management portaal ontwikkeld. Hier kunnen klanten die vanuit de netbeheerder de vraag hebben gekregen een flexbieding plaatsen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. In deze video geven wij meer uitleg over het congestie management portaal voor grootzakelijke klanten.

Daan Schut, CTO Alliander

Daan Schut - CTO, Alliander

Marktwerking draagt bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening

"GOPACS is hét platform waarmee de netbeheerders gezamenlijk flexibel vermogen in het elektriciteitsnet ontsluiten, afstemmen en coördineren. Door gebruik te maken van de flexibiliteit van onze klanten en marktpartijen kunnen we de huidige energie-infrastructuur zo optimaal mogelijk benutten. Zo draagt marktwerking bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening."

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Vitor Campox Optimax Energy

Vitor Campos
Power trader - Optimax Energy

"Optimax Energy is erg enthousiast over GOPACS omdat het ons als jong handelsbedrijf in staat stelt deel te nemen aan een congestiebeheersingsmechanisme in Nederland door middel van een zeer transparant en goed gedefinieerd proces. De energiemarkten veranderen snel en we zijn van mening dat deze mechanismen ook moeten evolueren om de komende uitdagingen op een innovatievere en duidelijkere manier aan te kunnen."

Rob Oostrom - kwekerij Lijntje

Rob Oostrom
Eigenaar - Kwekerij Lijntje

"Door mijn bijdrage aan het oplossen van het congestieprobleem via GOPACS heb ik een verlengstuk om meer uit mijn WKK te halen. Dit biedt mij een beter rendement."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven