Begrippenlijst

Hier vind je alle begrippen rondom netcongestie en congestiemanagement uitgelegd.

Alternatief Transportrecht (ATR)

​Alternatief Transportrecht (ATR) is een contractvorm waarbij de netbeheerder de gebruiker voor een groot deel van de tijd het volledige transportvermogen geeft. De overige tijd is het transportvermogen volgens een schema beperkt (TBTR) of kan het tot een dag van tevoren op afroep beperkt worden (TDTR).

Lees verder »

Balans

Op het elektriciteitsnet verwijst balans naar het voortdurende evenwicht tussen de totale elektriciteitsproductie en het totale verbruik. Dit evenwicht is cruciaal voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het net. Zonder balans zal er lokaal teveel of te weinig elektriciteit zijn, wat gevolgen heeft voor de spanning en frequentie op het net. Schommelingen hierin leiden tot slijtage of zelfs schade aan elektrische machines en installaties.

Lees verder »

Biedplichtcontract

Een biedplichtcontract is een overeenkomst tussen een netbeheerder en een partij met flexibel vermogen, zoals een grootverbruiker of opwekker van elektriciteit. In dit contract verplicht de deelnemer zich om, in het geval van een een congestiesituatie, flexibel vermogen aan te bieden via redispatch op de intradaymarkt. Dit helpt om overbelasting van het net te voorkomen.

Lees verder »

Blindvermogen

Blindvermogen is de elektriciteit die op het net stroomt om magnetische velden op te bouwen in apparatuur zoals kabels, motoren en transformatoren, maar die zelf geen bruikbare energie levert.

Lees verder »

Buy-order (redispatch)

Een buy-order is een bod dat wordt geplaatst door een marktpartij op een aangesloten handelsplatform, met de intentie om elektriciteit te kopen. Ze vormen onderdeel van het redispatch proces, waarin marktpartijen met een marktbericht wordt gevraagd buy- en sell-orders in te leggen om zo een intraday congestiesituatie op te lossen.

Lees verder »

Capaciteitsbeperkingscontract (CBC)

Een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) is een overeenkomst tussen een netbeheerder en een afnemer of producent van elektriciteit, waarin wordt afgesproken dat de afnemer of producent tegen een vergoeding tijdelijk zijn elektriciteitsafname of -teruglevering vermindert om zo het elektriciteitsnet te ontlasten tijdens piekuren.

Lees verder »

Congestie Service Provider (CSP)

Een Congestie Service Provider (CSP) is een partij die namens één of meerdere aangeslotenen flexibel vermogen aanbiedt aan de netbeheerder om te helpen bij het oplossen van netcongestie. De CSP speelt daarmee een centrale rol binnen congestiemanagement.

Lees verder »

Congestiegebied

Congestiegebied wordt in het algemeen uitgelegd als een gebied waar structureel tekort aan transportcapaciteit is. Het net moet daar worden uitgebreid. Tot die tijd is er geen ruimte voor nieuwe en/of grotere aansluitingen. Deze gebieden zijn te vinden op de Capaciteitskaart van Netbeheer Nederland.

Lees verder »

Congestiemanagement

Met congestiemanagement wordt ingezet op het voorkomen en oplossen van congestiesituaties. Congestiemanagement wordt ingezet als er door omstandigheden moet worden afgeweken van de transportplanning (e-programma), en er daardoor lokaal een tijdelijk transportprobleem (knelpunt) ontstaat.

Lees verder »

Congestiesituatie

Een congestiesituatie ontstaat wanneer het elektriciteitsnet op een bepaald moment meer stroom moet vervoeren dan technisch verantwoord is. Er is dan sprake van een tekort aan transportcapaciteit.

Lees verder »

EAN-code

Een EAN-code (of EAN-nummer) de unieke identificatiecode van een aansluiting op het elektriciteitsnet. EAN staat voor European Article Number, maar in de energiewereld verwijst het naar een 18-cijferige code die elk aansluitpunt op het elektriciteitsnet uniek identificeert. In Nederland begint zo’n code meestal met 871, gevolgd door 15 cijfers.

Lees verder »

Flexbieding

Een flexbieding is een voorstel van een Congestie Service Provider (CSP) om flexibel vermogen tijdelijk beschikbaar te stellen via redispatch op de congestiemarkt, om zo netcongestie te helpen voorkomen of oplossen. Een flexbieding volgt op een marktbericht en bevat een aantal standaard componenten.

Lees verder »

Flexibel vermogen

Flexibel vermogen is de mogelijkheid om het elektriciteitsverbruik of de -productie tijdelijk aan te passen aan de behoefte van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat een installatie op bepaalde momenten minder stroom verbruikt, meer stroom opwekt, of juist tijdelijk afschakelt. Flexibel vermogen helpt om het net in balans te houden en overbelasting — oftewel netcongestie — te voorkomen.

Lees verder »

GDS 

Een GDS energienet is een Gesloten Distributiesysteem. Dat is een privaat elektriciteitsnetwerk dat stroom verdeelt over meerdere afnemers binnen een duidelijk afgebakend terrein.

Lees verder »

Handelsplatform

Op de congestiemarkt zijn handelsplatformen digitale marktplaatsen waar marktpartijen via redispatch flexibel vermogen kunnen verhandelen om bij te dragen aan het oplossen van netcongestie. Deze platforms faciliteren de handel in elektriciteit en stellen deelnemers in staat om biedingen te plaatsen voor het verhogen of verlagen van hun energieproductie of -verbruik, afhankelijk van de behoeften van het elektriciteitsnet. Op die manier kunnen ze risico’s vermijden of juist optimaal profiteren van de marktontwikkelingen.

Lees verder »

Locatiecomponent

De locatiecomponent is de specifieke geografische aanduiding van een aansluiting op het elektriciteitsnet, aangeduid met de EAN-code. Deze component is essentieel voor het identificeren van de fysieke positie waar flexibel vermogen wordt aangeboden of gevraagd.

Lees verder »

Marktbericht

Met een marktbericht worden CSP’s gevraagd om op een van de aangesloten handelsplatformen een redispatch flexbieding te doen. Ze doen dit in de vorm van buy en sell orders, zowel in als buiten het congestiegebied.

Lees verder »

MLOEA

MLOEA staat voor Meerdere Leveranciers Op Eén Aansluiting. Het is een constructie waarbij een partij elektriciteit afneemt van een andere leverancier als waar hij elektriciteit aan terug levert.

Lees verder »

Netcongestie

Netcongestie houdt in dat er op verschillende plekken in Nederland niet altijd genoeg transportcapaciteit is op het elektriciteitsnet. We verbruiken en produceren steeds meer elektriciteit. Dit komt onder andere omdat onze economie groeit en we tegelijk overstappen op duurzame energie.

Lees verder »

Redispatch

Redispatch is het proces waarmee netbeheerders CSP’s vragen om met flexibel vermogen een congestiesituatie die vandaag verwacht wordt op te lossen. Redispatch betekent het verschuiven van productie. Tegenwoordig wordt 50% van onze elektriciteit decentraal met wind en zon opgewekt. Dit zorgt vaker voor congestiesituaties – tijdelijke, lokale overbelasting. Binnen congestiemanagement worden marktpartijen via de elektriciteitsmarkt gemotiveerd om mee te werken aan redispatch congestieoplossingen. 

Lees verder »

Sell-order (redispatch)

Een sell-order is een bod dat wordt geplaatst door een marktpartij op een aangesloten handelsplatform, met de intentie om elektriciteit te verkopen. Ze vormen onderdeel van het redispatch proces, waarin marktpartijen met een marktbericht wordt gevraagd buy en sell orders in te leggen om zo een intraday congestiesituatie op te lossen.

Lees verder »

Spread (redispatch)

De spread is het verschil tussen de prijs van een kooporder (buy-order) en een verkooporder (sell-order) die via redispatch worden ingezet om netcongestie te verminderen. Wanneer een netbeheerder een congestieprobleem identificeert, wordt de markt gevraagd om flexibele biedingen te plaatsen. Het verschil tussen de biedprijs en de vraagprijs in deze biedingen vormt de spread.

Lees verder »

Tegenbieding

Een tegenbieding is een onderdeel van het redispatch proces op de congestiemarkt. Bieding en tegenbieding (buy en sell) lossen samen een congestiesituatie op terwijl de balans op het elektriciteitsnetwerk bewaard wordt.

Lees verder »

Transportcapaciteit

Transportcapaciteit is de hoeveelheid elektriciteit die via het elektriciteitsnet van de netbeheerder veilig en betrouwbaar kan worden vervoerd van en naar een aansluiting of gebied.

Lees verder »