OVER GOPACS

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

GOPACS is het congestiemanagementplatform van de Nederlandse netbeheerders. Via GOPACS proberen we congestie in het elektriciteitsnet te verminderen waarbij  rekening wordt gehouden met de netsituaties van de netbeheerders én de balanshandhaving in het elektriciteitsnet op nationaal niveau.

GOPACS is zelf geen handelsplatform, maar het maakt gebruik van bestaande energiehandelsplatforms van ETPA en EPEX SPOT. Via deze handelsplatforms worden buy orders en sell orders samengebracht. Orders die niet gematcht worden op het handelsplatform maar wel geschikt zijn om congestie op te lossen worden doorgegeven aan GOPACS.

Als deze orders zijn voorzien van locatiegegevens en concreet bijdragen aan het oplossen van congestie in het elektriciteitsnet, dan betalen de netbeheerders de spread (het verschil tussen de biedprijs en de vraagprijs) zodat alsnog een match tot stand komt en de congestie in het elektriciteitsnet verminderd kan worden zonder de balans van het Nederlandse elektriciteitsnet te verstoren.

 

Wat is GOPACS?

GOPACS is een samenwerking van de Nederlandse netbeheerders. Het platform is een belangrijke stap om capaciteitstekorten in het elektriciteitsnet (congestie) te verminderen en helpt om het net betrouwbaar en betaalbaar te houden...

Meld u ook aan voor GOPACS

Hoe werkt GOPACS?

De werking van GOPACS is eenvoudig. Stel dat er ergens in het elektriciteitsnet congestie is. Om deze congestiesituatie op te lossen, willen de netbeheerders dan bijvoorbeeld graag minder elektriciteitsproductie in dit deel...

Daan Schut, CTO Alliander

Daan Schut - CTO, Alliander

Marktwerking draagt bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening

"GOPACS is hét platform waarmee de netbeheerders gezamenlijk flexibel vermogen in het elektriciteitsnet ontsluiten, afstemmen en coördineren. Door gebruik te maken van de flexibiliteit van onze klanten en marktpartijen kunnen we de huidige energie-infrastructuur zo optimaal mogelijk benutten. Zo draagt marktwerking bij aan een betaalbare en betrouwbare energievoorziening."

Meer informatie voor Grootverbruikers

Meer informatie voor Marktpartijen

Wat zeggen anderen over GOPACS?

Vitor Campox Optimax Energy

Vitor Campos
Power trader - Optimax Energy

"Optimax Energy is erg enthousiast over GOPACS omdat het ons als jong handelsbedrijf in staat stelt deel te nemen aan een congestiebeheersingsmechanisme in Nederland door middel van een zeer transparant en goed gedefinieerd proces. De energiemarkten veranderen snel en we zijn van mening dat deze mechanismen ook moeten evolueren om de komende uitdagingen op een innovatievere en duidelijkere manier aan te kunnen."

David Leo - Engie

David Leo
Head of Short Term Trading - Engie

"Wij omarmen de transparantie die GOPACS ons op verschillende gebieden brengt: GOPACS geeft duidelijk aan waar de netwerkproblemen zich bevinden en daarmee waar we onze centrales niet verder kunnen op- of afregelen. Ook geeft men duidelijk aan welke volumes worden gezocht en verhandeld. Deze transparantie komt ten goede aan de competitiviteit."

Bernard Wilmet, directeur Powerhouse

Bernard Wilmet
CEO - Powerhouse

"Congestie is een belangrijk maatschappelijk probleem dat alleen maar toeneemt. Daarom zijn wij als één van de eerste ingestapt. Powerhouse is ervan overtuigd dat wij met het platform van Gopacs en het vermogen van onze klanten een oplossing kunnen bieden voor het transportprobleem."

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven