EPEX SPOT sluit in juni 2023 aan op GOPACS platform

Samenwerking EPEX SPOT en GOPACS

Arnhem/Parijs, 16 maart 2023. Naar aanleiding van de overeenkomst die GOPACS en EPEX SPOT in 2022 zijn aangegaan, kondigen de organisaties nu gezamenlijk aan dat de Go-Live van de koppeling van de platformen gepland staat voor juni 2023. Zodra de koppeling gereed is kunnen de eerste orders via het EPEX SPOT platform verlopen. Dit is afhankelijk van succesvolle testen en de bereidheid van EPEX-leden om flexibel vermogen in Nederland beschikbaar te stellen.

Het doel van deze samenwerking is om het flexibele vermogen in het Nederlandse elektriciteitsnet te vergroten. GOPACS is het centrale platform van Nederlandse netbeheerders om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. EPEX SPOT is de grootste energiehandelsbeurs in Europa en biedt met deze samenwerking toegang tot een grotere liquiditeit in de Nederlandse energiemarkt. Door middel van deze samenwerking kunnen netbeheerders in Nederland vraag en aanbod op het elektriciteitsnet beter op elkaar afstemmen en zo congestie op het elektriciteitsnet verminderen via meerdere energiehandelsbeurzen. De netbeheerders krijgen nu direct toegang tot de locatiespecifieke Intraday liquiditeit van EPEX om aan hun flexibiliteitsbehoefte te voldoen. Aanbieders van flexibiliteit kunnen bouwen op het EPEX Intraday platform.

Een innovatieve oplossing ter ondersteuning van de energietransitie

De energietransitie vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet in Nederland. Lokale opwek van zonne- en windenergie en een hogere vraag naar afname van elektriciteit vereisen meer transportcapaciteit. Als er niet voldoende transportcapaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is spreken we van congestie. Initiatieven zoals de samenwerking tussen GOPACS en EPEX SPOT bieden een innovatieve oplossing om congestie op het elektriciteitsnet te verminderen en de energietransitie efficiënter te maken. Met behulp van de energiemarktpartijen kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Hiermee streven de organisaties de druk op het elektriciteitsnet te verminderen wanneer en waar dit nodig is.

Dennis Stufkens, voorzitter van GOPACS: "Door de koppeling van EPEX Spot met het GOPACS-platform bieden we marktpartijen in Nederland de mogelijkheid om bij te dragen aan het verminderen van congestie via verschillende energiehandelsbeurzen. We zien dit als een belangrijke stap in de opschaling van congestiemanagement. We kijken uit naar verdere samenwerking en en de toename in aanbod van flexibiliteit’’

Ralph Danielski, Chief Executive Officer van EPEX SPOT: "Door onze nieuwe Localflex markt in Nederland te lanceren die verbonden is met GOPACS, willen we nieuwe kansen bieden voor flexibiliteitsaanbieders aan de ene kant en voor netbeheerders aan de andere kant. We zijn erg blij met dit initiatief, omdat het in lijn is met onze ambitie om topdiensten te leveren voor flexibiliteitsinkoop."

Wanneer er sprake is van congestie op het elektriciteitsnet kunnen Nederlandse netbeheerders via GOPACS een verzoek om flexibel vermogen publiceren. Vanaf juni 2023 kunnen EPEX SPOT deelnemers met flexibel vermogen in Nederland rechtstreeks vanuit het EPEX SPOT platform hun biedingen naar GOPACS, en dus de Nederlandse netbeheerders, sturen. Wanneer een zogenaamde buy- & sell order overeenkomen, wordt de flexibiliteit vervolgens gebruikt om de fysieke congestie op te lossen.

Marktpartijen met flexibel vermogen in Nederland die hun aanbod- en/of vraag (voorzien van locatiegegevens) willen aanbieden aan GOPACS kunnen via de contactpagina op deze website contact opnemen of contact opnemen met hun accountmanager van de betreffende regionale netbeheerder. Marktpartijen die hun flexibele vermogen willen aanbieden via EPEX SPOT, kunnen contact opnemen met hun key accountmanager of een e-mail sturen naar sales@epexspot.com.

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders

Coteq
Enexis
Liander
Rendo
Stedin
TenneT
Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven