GOPACS faciliteert afroepen capaciteitsbeperkende contracten

Sinds de komst van de nieuwe Netcode in 2022 zijn er meer toepassingsmogelijkheden voor congestiemanagement mogelijk, zoals langetermijncontracten voor zowel biedingen als capaciteitsbeperkingen. Dat laatste noemen we een capaciteitsbeperkend contract. Met een capaciteitsbeperkend contract heeft de klant een plicht om op verzoek van de netbeheerder de benodigde transportcapaciteit te beperken.

User interface beschikbaar

Om de capaciteitsbeperkende contracten via GOPACS mogelijk te maken, hebben we een user interface ontwikkeld. Deze is nu beschikbaar. Daarmee is GOPACS te gebruiken voor zowel het handmatig als het geautomatiseerd afroepen van capaciteitsbeperkende contracten. Naast redispatch zijn de capaciteitsbeperkende contracten het tweede product op het GOPACS platform. De capaciteitsbeperkende contracten worden day-ahead ingezet. Dit in tegenstelling tot redispatch dat alleen wordt ingezet op de intraday markt.

Hoe werkt dit product?

De capaciteitsbeperkende contracten zijn zowel handmatig als geautomatiseerd te gebruiken op GOPACS.

  • Handmatig
    Hiermee kunt u makkelijk en laagdrempelig contracten registreren en reageren op afroepen van de netbeheerder.
  • Geautomatiseerd
    De capaciteitsbeperkende contracten zijn geautomatiseerd te gebruiken via Shapeshifter (UFTP). Hiermee kunnen requests, offers en orders geautomatiseerd worden afgehandeld via een open-source protocol ontworpen voor de flexmarkt. De specificatie hiervan is te vinden op Github: shapeshifter/shapeshifter-specification (github.com).

Wie kan gebruik maken van dit product?

Om gebruik te kunnen maken van dit product, heeft u een capaciteitsbeperkend met een netbeheerder nodig voor een aansluiting die zich fysiek in Nederland bevindt.

Kijk voor meer informatie op www.gopacs.eu/uitlegvideos-gopacs. Hier vindt u meer uitleg over de verschillende producten van GOPACS en een webinar over de capaciteitsbeperkende contracten.

GOPACS is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders:

Coteq Enexis Liander Rendo Stedin TenneT Westland infra

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

AANMELDEN
Scroll naar boven