BritNed-logo

Herintroductie BritNed als leverancier van flexibel vermogen bij redispatch biedingen

27/3/2024

Vanaf 15 april 2024 is het weer mogelijk om BritNed redispatch-biedingen te doen voor GOPACS. Met de herintroductie van BritNed zet GOPACS een volgende stap in het faciliteren van oplossingen voor congestieproblemen.

TenneT besloot een jaar geleden de mogelijkheid om te bieden via BritNed tijdelijk te stoppen. Biedingen bleken vaak niet bruikbaar of werden alsnog niet (volledig) geleverd door marktpartijen. Door de werkwijze en processen te verbeteren is er meer zekerheid over de levering van de aangeboden flexibiliteit.

Grote behoefte aan flexibel vermogen

Als er in congestiegebieden flexibel vermogen wordt ingezet met redispatch in de Intra-day markt, is er altijd een ‘tegenbieding’ van flexibel vermogen nodig in een ander gebied. Zo kunnen netbeheerders de balans van het elektriciteitsnet waarborgen bij het oplossen van congestie. Met BritNed kunnen Congestie Service Providers (CSP’s) flexibel vermogen leveren vanuit het BritNed connectiepunt in Nederland. Daardoor stijgt het flexibel vermogen op GOPACS voor bijvoorbeeld de benodigde tegenbiedingen. Aangeslotenen hebben hiermee een grotere kans dat er redispatch kan plaatsvinden met hun biedingen en netbeheerders hebben meer mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen.

Alleen voor Congestie Service Providers (CSP’s)

Marktpartijen die redispatch-biedingen willen doen moeten daarvoor CSP zijn. Hierbij vragen we de CSPs, die niet eerder actief waren op de BritNed connectie, aan te geven dat u gebruik wilt maken van het BritNed connectiepunt. U krijgt vervolgens de benodigde locatie identificatie (een EAN). Heeft u nog geen erkenning als CSP of heef u vragen over dit proces? Ga dan naar de website van Partners in Energie om je aan te melden of mail naar tennetccc@tennet.eu.

Inbieden via handelsplatformen

CSPs kunnen actief inbieden via de op GOPACS aangesloten handelsplatformen ETPA en EPEX SPOT. Het is aan de CSP te kiezen via welk platform het biedt.

BritNed weer beschikbaar vanaf 15 april

BritNed is officieel weer te gebruiken vanaf 15 april 2024. Partijen kunnen vanaf nu hun bedrijfsprocessen hierop inrichten en – indien nodig – registreren als een CSP. Dit is de eerste stap om marktgebaseerd congestiemanagement via het BritNed connectiepunt weer mogelijk te maken. GOPACS en BritNed blijven nauw samenwerken aan verdere verbeteringen en een hogere mate van automatisering binnen het GOPACS-BritNed congestiemanagement- en allocatieproces.

Hoe meer Assets, hoe meer flexibel vermogen

Meer flexibel vermogen betekent meer mogelijkheden voor netbeheerders om congestiemanagement toe te kunnen passen. Daarom roept GOPACS op om zoveel mogelijk flexibele assets - van laagspanning tot aan hoogspanning – te registreren op GOPACS. Op die manier werken marktpartijen en netbeheerder samen aan een optimaal gebruik van het elektriciteitsnet.

Vragen en meer informatie

Kijk op GOPACS.eu voor meer informatie. Vragen over BritNed kunt u sturen naar britned.info@britned.com. Vragen over GOPACS kunt u sturen naar info@www.gopacs.eu.

Scroll naar boven