Samenwerking tussen EPEX SPOT en GOPACS zorgt voor meer mogelijkheden om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen

Samenwerking EPEX SPOT en GOPACS

Arnhem / Parijs, 23 mei 2022. GOPACS en EPEX SPOT gaan samenwerken om meer flexibel vermogen in het NL elektriciteitsnet te benutten. De partijen hebben een overeenkomst gesloten om het handelsplatform van EPEX SPOT met het GOPACS-platform te verbinden. GOPACS is het platform van Nederlandse netbeheerders om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. EPEX SPOT is de grootste energiehandelsbeurs in Europa. De samenwerking tussen beide partijen helpt netbeheerders in Nederland om vraag en aanbod in het elektriciteitsnet beter op elkaar af te stemmen en zo congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

GOPACS belangrijk middel voor het oplossen van congestie
De energietransitie vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Lokale opwek zoals wind- en zonneparken en een hogere vraag naar elektriciteit vereisen steeds vaker meer transportcapaciteit dan in het elektriciteitsnet beschikbaar is. Dit wordt congestie genoemd. De netbeheerders werken aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet, maar dit proces is tijdrovend en kostbaar. Ondertussen werken de netbeheerders en ook bedrijven zoals EPEX SPOT aan alternatieve oplossingen. Bijvoorbeeld het verminderen van congestie door vraag en aanbod te optimaliseren met behulp van partijen in de markt. In Nederland gebeurt dit via GOPACS. De samenwerking van Europa’s grootste energiehandelsplatform EPEX SPOT met GOPACS biedt nieuwe kansen voor zowel marktpartijen als de netbeheerders.

“We zijn heel blij met onze samenwerking met EPEX SPOT. Het helpt ons om nog beter de toenemende problemen van congestie in onze elektriciteitsnetten op een effectieve en kostenefficiënte manier op te lossen”, zegt Dennis Stufkens, voorzitter van GOPACS. Hij voegt eraan toe: “Door de koppeling met EPEX SPOT kunnen nog meer marktpartijen zich aansluiten bij GOPACS. Het helpt ons om congestie op te lossen en tegelijkertijd kunnen zij extra inkomsten genereren. Vanaf het begin hebben we de energietransitie op een innovatieve manier actief ondersteund met GOPACS en dat zullen we blijven doen.”

Meer flexibiliteit door samenwerking met EPEX SPOT
Als er een congestiesituatie is, publiceren de netbeheerders via GOPACS een verzoek om flexibel vermogen. Dankzij de samenwerking tussen EPEX SPOT en GOPACS kunnen EPEX SPOT-deelnemers met flexibel vermogen in Nederland rechtstreeks vanuit het platform van EPEX SPOT hun biedingen naar GOPACS sturen. Dit gebeurt via hetzelfde handelssysteem dat EPEX SPOT gebruikt voor zijn bestaande pan-Europese intraday markt. De geboden flexibiliteit wordt vervolgens gebruikt om de congestiesituatie op te lossen.

“We kijken erg uit naar onze samenwerking met GOPACS, voortbouwend op onze expertise in de Nederlandse elektriciteitsmarkt de afgelopen 20 jaar. Met innovaties als deze faciliteren we de energietransitie, waardoor deze kostenefficiënter wordt voor de eindconsument. Dit project past volledig bij onze inspanningen om te investeren in innovatieve oplossingen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen”, legt Ralph Danielski, Chief Executive Officer van EPEX SPOT, uit. “Door vraag en aanbod van locatiespecifieke behoeften samen te brengen, maken we het mogelijk om de netcongestie ter plaatse te verminderen.”

Volgend jaar eerste orders
De overeenkomst tussen beide partijen is getekend en de voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Een belangrijke mijlpaal is het koppelen van de platformen. Beide partijen verwachten in 2023 de eerste orders via het platform van EPEX SPOT. Meer informatie:
Marktpartijen die hun flexibele elektriciteitsvraag en/of aanbod willen aanbieden op GOPACS kunnen contact opnemen met hun accountmanager van hun netbeheerder. Of zich aanmelden op deze website. Marktpartijen die flexibiliteit willen aanbieden via EPEX SPOT kunnen contact opnemen met hun key accountmanager bij EPEX SPOT.

Flex beschikbaar?

Meld u aan voor GOPACS en verdien geld met uw flexmogelijkheden.

AANMELDEN

Scroll naar boven