Webinar GOPACS: alle assets kunnen helpen congestie op te lossen

Sinds begin 2019 is het GOPACS platform online. Dit samenwerkingsverband van de Nederlandse netbeheerders in Nederland is bedoeld om congestie op het elektriciteitsnet op te lossen met alle aangesloten grootverbruikers en marktpartijen die hun energiegebruik in het net kunnen beïnvloeden. Dat moet zo goed en (kosten)efficiënt mogelijk gebeuren om zo het net betrouwbaar en betaalbaar te houden. Afgelopen woensdag gingen diverse specialisten van de betrokken netbeheerders tijdens een webinar in op het nut en de noodzaak van GOPACS voor 33 geïnteresseerde marktpartijen.

Samenwerking

George Trienekens van netbeheerder TenneT, gaf al snel het woord aan Jasper Kroondijk, Energy Consultant bij Alliander. “We moeten slim en innovatief te werk gaan en dat kan alleen maar samen met de markt”, constateerde hij. Mede door de vele zonne- en windparken zal er de komende jaren meer en meer behoefte zijn aan samenwerking op het net om congestie zoveel mogelijk te voorkomen.

Congestie oplossen

Congestie is van vele factoren afhankelijk. Belangrijk om te weten is dat ook partijen die buiten een congestiegebied gevestigd zijn, kunnen helpen om congestie op te lossen. Het algoritme van GOPACS kijkt naar volume, prijs en effectiviteit (op basis van locatie) van alle buy en sell orders (flexbiedingen) en kiest daaruit de beste en gebalanceerde oplossing voor een specifieke situatie. GOPACS matcht alleen vraag en aanbod, de daadwerkelijke deal vindt plaats via het marktplatform, de netbeheerder betaalt het verschil tussen buy en sell order zodat alsnog een match tussen twee orders tot stand kan komen.

Dezelfde werkwijze

Werken met GOPACS is voor iedereen hetzelfde, het werkt transparant en efficiënt en iedereen kan meedoen. Begin 2021 gaan Enexis en Stedin het platform ook actief inzetten. Op het moment zijn er zo’n 30 marktpartijen actief op GOPACS, samen goed voor meer dan 90 aansluitingen. Voor gebruikers verandert er nauwelijks iets aan de huidige werkwijze. Pol van der Linde, CEO van marktplatform ETPA, benadrukt dat gebruikers slechts twee extra velden in hoeven te vullen bij hun aanvraag. “De EAN code is nodig en er moet een hokje aangevinkt worden om te zorgen dat GOPACS de order uit het systeem kan halen. Dat is alles!”

Flexibele verbetering

Bas Knelissen, processpecialist bij TenneT, over het nut van de samenwerking: “Als alle relevante partijen via GOPACS gaan werken, kunnen we congestie snel en efficiënt oplossen. Het is een flexibel systeem dat voor alle partijen een verbetering is.” Maar TenneT heeft toch sinds 2014 een eigen systeem hiervoor? “Dat klopt”, zegt Bas, “maar er zijn inmiddels meer partijen in GOPACS actief dan in het eigen systeem van TenneT. De verbinding tussen klanten en de markt is beter dankzij GOPACS.”

U kunt hieronder de webinar bekijken:

Webinar gopacs
Play Video
Scroll naar boven