EPEX SPOT succesvol gekoppeld aan GOPACS platform

EPEX SPOT succesvol gekoppeld aan GOPACS platform

Arnhem/Parijs, 27 juni 2023

EPEX SPOT en GOPACS zijn op 27 juni 2023 succesvol aan elkaar gekoppeld. Nu de koppeling tussen de twee platformen gereed is, kunnen de eerste orders via het EPEX SPOT platform verlopen. De livegang vormt een belangrijke mijlpaal. Het maakt het mogelijk om het beschikbare flexibele vermogen in het Nederlandse elektriciteitsnet te vergroten en deze veilig te verhandelen. De eerste orders via het platform van EPEX SPOT zijn inmiddels al afgeroepen.

EPEX SPOT is één van de grootste energiehandelsbeurzen in Europa en biedt met deze samenwerking toegang tot een grotere liquiditeit in de Nederlandse energiemarkt. GOPACS gebruikt de orders die geplaatst worden op EPEX SPOT om congestiesituaties op het elektriciteitsnet te verminderen. Naast EPEX SPOT is ook energiehandelsplatform ETPA aan GOPACS gekoppeld. Door het koppelen van meerdere energiehandelsplatformen biedt GOPACS marktpartijen de mogelijkheid om via verschillende energiehandelsbeurzen bij te dragen aan het verminderen van congestie. Hierdoor kan congestiemanagement in Nederland verder worden opgeschaald.

De succesvolle livegang is het resultaat van maandenlange samenwerking tussen de beide bedrijven, waarbij ieders expertise zo is benut om innovatie te bevorderen. De koppeling legt de basis voor een betrouwbare en dynamische lokale flexibiliteitsmarkt zodat de Nederlandse netbeheerders congestie op het elektriciteitsnet kunnen oplossen.

"We zijn verheugd aan te kondigen dat we deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt in onze samenwerking met GOPACS, aldus Ralph Danielski, Chief Executive Officer van EPEX SPOT. ‘’De succesvolle koppeling tussen GOPACS en EPEX opent nieuwe mogelijkheden voor marktdeelnemers, waardoor zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Congestie op het elektriciteitsnet is een van de grote uitdagingen van de energietransitie, wij bieden een kant-en-klare oplossing voor de inkoop van marktgebaseerde flexibiliteit."

Dennis Stufkens, voorzitter van GOPACS, vult aan: "Ook wij zijn enorm blij met het realiseren van de koppeling tussen EPEX SPOT en  GOPACS, na een lange periode van intensieve samenwerking. De koppeling van GOPACS met EPEX SPOT is een belangrijke stap in de GOPACS strategie om zoveel mogelijk congestieknelpunten in het elektriciteitsnet op te kunnen lossen."

Marktpartijen met flexibel vermogen in Nederland die hun aanbod- en/of vraag (voorzien van locatiegegevens) willen aanbieden aan GOPACS kunnen via de contactpagina op deze website contact opnemen met GOPACS of via hun accountmanager van de betreffende regionale netbeheerder. Marktpartijen die hun flexibele vermogen willen aanbieden via EPEX SPOT, kunnen contact opnemen met hun key accountmanager of een e-mail sturen naar sales@epexspot.com.

Meer nieuws

BritNed-logo

Herintroductie BritNed als leverancier van flexibel vermogen bij redispatch biedingen

Bestuurswisseling GOPACS

Bestuurswissel bij GOPACS

EPEX SPOT succesvol gekoppeld aan GOPACS platform

EPEX SPOT sluit in juni 2023 aan op GOPACS platform

Flex beschikbaar?

Meld u aan bij GOPACS met uw flexmogelijkheden

Scroll naar boven